Skip to main content
31 januari 2024

Emil - vår nya vd på OEM Electronics

OEM Electronics står inför spännande utmaningar i en värld där teknologin utvecklas i snabb takt. Vid årsskiftet tillträdde Emil Gustafsson som vd, efter 16 år i företaget. Nu delar han med sig om sin resa från trainee till vd, hans styrkor och utmaningar och hur han vill leda OEM Electronics in i framtiden.

FRÅN MÖNSTRING TILL VD

När Emil slutade gymnasiet 2007 var han helt övertygad om att han skulle göra lumpen och bli luftburen jägare. Men på mönstringen fick han veta att han inte hörde den näst högsta tonen på vänster öra. Då var det bara att tänka om. Uppvuxen i en hantverkarfamilj hade han inga tankar på att plugga vidare utan ringde istället runt till företag i Tranås och fick efter några intervjuer ett erbjudande om att börja jobba som trainee på OEM Electronics. Som trainee fick han en ytlig men bred förståelse för företagets verksamhet genom att vara med i alla delar i bolaget. Allt från lager, produktförädling, sälj- och leverantörssidan, och administration. Trainee-jobbet ledde till en fortsättning som innesäljare och vidare till en tjänst som distriktsansvarig säljare på ett av OEM Electronics affärsområden. Efter fem år på vägarna tog han som 24-åring rollen som produktgruppschef och blev ledare i bolaget för första gången.

2018 beslutades det att ett av OEM-koncernens Stockholms-baserade bolag skulle integreras in i OEM Electronics och bli ett eget affärsområde. Emil fick ansvaret att leda arbetet och blev därmed en av fyra affärsområdeschefer på OEM Electronics.

”Det blev en av de tuffaste men också roligaste sakerna jag hade gjort hittills i min karriär”, berättar Emil.

Under våren 2023 bestämde OEM Electronics dåvarande vd att han, efter 23 år, skulle avsluta sitt uppdrag i bolaget. Då påbörjades en rekryteringsprocess och Emil var en av de som sökte jobbet. I oktober blev det klart att han var den som skulle ta över stafettpinnen för att leda OEM Electronics.

”Jag är intresserad av vilken resa bolaget kan göra med min erfarenhet, vilja och nyfikenhet”, säger Emil.

TÄVLINGSANDAN OCH LEDARSKAPET

Som person är Emil nyfiken, nytänkande och en tävlingsmänniska som älskar utmaningar och att göra affärer, något som han tror kommer vara en fördel i hans nya roll. Men han ser också vissa risker i tävlingsinstinkten:

”Min största utmaning personligen kommer nog bli att inse att vissa saker kan man vara ganska aggressiv i och andra saker behöver få skynda långsamt. Att hitta en bra balans i det och få med sig personalen och bolaget, så att alla är förberedda på förändringar och nytänkande kommer bli en utmaning. Jag måste se till att alla är med på bussen hela vägen, så att jag inte till slut vänder mig om och inser att jag sitter själv på den.”

Att utmana medarbetare och att se möjligheten hos individer, som de kanske inte själva ser eller att ge dem nycklar för att låsa upp sina styrkor och se dem utvecklas, är något Emil tycker kännetecknar hans ledarskap. Även att utmana gamla sanningar och ”det som sitter i väggarna”.


UTMANINGAR OCH ANSVAR I EN FÖRÄNDERLIG VÄRLD

Industri 4.0, Internet of Things (IoT), artificiell intelligens (AI) och fokuset på grön energi är bara några av delarna som är under ständig utveckling i omvärlden just nu. Mycket kommer förändras, som hur affärerna görs business to business samtidigt som vi står inför en helt ny uppsättning med applikationer och produkter.

”De som vågar att både lyckas och riskera att misslyckas för att skapa förändring, är de som kommer klara sig allra bäst. Därför är det jätteviktigt att våra medarbetare vågar vara nyfikna, orädda och kreativa i sitt arbete,” säger Emil.

Enligt Emil är den främsta utmaningen för OEM Electronics att hålla jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen. Men vi måste också ta ett helhetsansvar för miljö och hållbarhet.

”Det beror enligt mig främst på grund av två saker. Det ena är att många kunder kommer kräva att vi har kommit långt i vårt hållbarhetsarbete för att ens bli tilltänkta som ett alternativ. Och den andra delen handlar om att avtrycket vi gör här på jorden kommer efterspegla sig till våra barn och barnbarn. Nu när vi sitter på kunskapen kan vi inte blunda för det etiska ansvaret i att ta hållbarhetsfrågorna på största möjliga allvar”, berättar Emil.

Att kunna genomföra livscykelanalyser på komponenter och övertyga våra leverantörer globalt att anta en lika aggressiv hållbarhetsstrategi blir ett stort fokus för företagets framtid.

”Vi ska aldrig tappa fokus på försäljningen, att sätta våra kunder i centrum och ge den bästa servicen i branschen. Men vi måste också ta fullt ansvar för alla delar vi påverkar runt omkring oss. Vi ska vara pålästa och göra kloka medvetna val i allt vi kan påverka. Om vi jobbar aktivt för att göra våra kunder medvetna om vilka möjligheter våra produkter erbjuder, men också vilka spår de faktiskt lämnar, så kan vi ta ett gemensamt ansvar över vårt avtryck i världen”, avslutar Emil.Emil Gustafsson
vd
075-242 45 18

Kontakta mig


Senaste nytt

Nyheter inom lödutrustning

Nyheter
Hos oss på OEM Electronics hittar du de senaste nyheterna från vår lever...

Experter på skräddarsydda värmelösningar

Nyheter
Leverantörspresentation - DBK ...

High Voltage Water Heater

Nyheter
DBK’s High Voltage Water Heater (HVWH) är en kupévärmare för uppvärmning...

Emil - vår nya vd på OEM Electronics

Nyheter
OEM Electronics står inför spännande utmaningar i en värld där teknologi...

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se