Skip to main content
06 Maj 2024

Tunga fordon – robust konstruktion

Ditt fordon behöver starta en kall vinterdag men också kunna fungera som det ska i gassande sol på sommaren. Detta, tillsammans med den utsatta miljö där det t.ex. är mycket vibrationer, smuts, damm och fukt, skapar ett behov av att elektroniken måste skyddas för att hålla. 

Hos oss på OEM Electronics hittar du flera produkter som kan säkerställa en produkt som håller länge, även i utsatta miljöer.  Vi brukar säga att dessa är produkterna man hade velat slippa, men inte klarar sig utan. Ett extra processteg tillkommer, vikten ökar och därmed blir även priset högre för den färdiga enheten. Men materialen behövs för att säkerställa en produkt som uppfyller höga krav och som helt enkelt inte går sönder, vilket kan leda till att det blir ännu dyrare. Felande produkter på olägliga ställen, eller garantireparationer av många produkter, kostar mycket mer och har i värsta fall redan hunnit ställa till med stora problem innan man hinner rätta till dem. 

Vi börjar längst in på kretskortet: 

Lodpasta GC10 från Harima
Den här lodpastan är rumstemperaturtålig och robust i din produktion. Lodpastan klarar oväntade stopp och längre uppehåll efter tryckning utan att påverkas på flera dagar.
Läs mer om lodpasta här

Underfill UF1173 från Henkel
Används för att undvika att chipkomponenter skakas loss. En underfill skapar en mekanisk förstärkning för komponenter med känsliga lödfogar i tuffa miljöer och skyddar mot avbrott p.g.a. temperatursvängningar, matchande temperaturkoefficienter, skakningar, stötar samt fuktinträngning innan lackning.

Detta är en typ av lim som är ganska ny men som hela tiden ökar i användning då den gör stor avgörande skillnad för tillförlitligheten. 
Läs mer om underfill här

Stödlimning från Henkel och Wacker 
För att säkra tunga komponenter kan man behöva stödlimma dem. Med ett elastiskt elektroniklim som tål höga temperaturer kan man mekaniskt förstärka konstruktionen så att t.ex. stora kondensatorer inte skakar sönder och lossnar och skadar kretskortet. 

Exempel på stödlim är N9111 och MS939 (silikonfri).
Läs mer om stödlimning här

Termiska material
Tunga fordon generar en hel del värme och när vi dessutom går mot mindre komponenter blir utmaningen att få bort värmen ännu större. Känsliga komponenter får inte bli överhettade då kvalitet och livslängd riskeras och brandrisken ökar. Vissa av våra TIM-material är väldigt mjuka, vilket adderar ett visst skydd vid höga vibrationer. 

Vi har flera olika typer av termiska material från Henkel Bergquist och Parker Chomerics och vi har möjlighet att kundanpassa detaljer hos vårt systerbolag ATC Tape. 
Läs mer om termiska material här

Ingjutningsmaterial från Wacker och Henkel
Ingjutningsmaterial, även kallat potting, är det ultimata kretskortsskyddet. Ett mycket robust skydd av din elektronik mot fukt, smuts, damm, motorvätskor, temperaturskiftningar och inbrott. Beroende på din applikations skyddsbehov och din önskade produktionsprocess har vi många olika ingjutningsmaterial av silikon, Polyuretan och Epoxy i vårt sortiment. Det finns också pottingmaterial med värmeavledande egenskaper.

Exempel på ingjutningsmaterial är Wacker Silgel 612, RT 607 och Henkel 2850FT BLUE, U2500 HTR.
Läs mer om ingjutningsmaterial här

Aktuellt: Webbinarium

Lär dig mer om ingjutning av elektronik i silikon med Wacker Silicones!

Varmt välkommen att delta i vårt webbinarium!Tisdagen den 14 maj kl 10.00 kommer vi att ha ett webbinarium om ingjutning av elektronik tillsammans med vår leverantör Wacker. Wacker är en av världens allra största producenter av silikon. Vårt produktsortiment från Wacker är främst inriktat på elektronikproducenternas behov av att skydda applikationer i tuffa miljöer och produkterna finns främst inom elektronikskydd, rymdsilikoner, limning, packningar och smörjning. 

Dr. Christian Peschko, Technical manager, Industrial solutions emea & latam på Wacker Chemie AG kommer att presentera Wacker och prata om ingjutning av komponenter med RTV silikon. Presentationen hålls på engelska.


Ann Louise Gyllenberg hemsida
Ann-Louise Gyllenberg
Produktansvarig
075-242 46 53

Kontakta mig

maja rehn
Maja Rehn
Produktansvarig
075-242 45 72

Kontakta mig

alma salovic
Alma Salovic
Produktansvarig
075-242 45 69

Kontakta mig


Senaste nytt

Tunga fordon – robust konstruktion

Nyheter
Ditt fordon behöver starta en kall vinterdag men också kunna fungera som...

Nya förbättrade nödstopp

Nyheter
Tillsammans med vår leverantör Onpow kan vi nu erbjuda nya uppdaterade n...

Värmelösningar för HVAC

Nyheter
Bekymmersfri drift, enkel installation och säker uppvärmning. Vår levera...

Förstärkt sortiment och expertis inom elektronikkylning

Nyheter
Tillsammans med vår relativt nya leverantör Priatherm stärker vi vårt so...

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se