VAD ÄR PTC-VÄRMARE?

PTC-termistor, också kallad PTC-resistor, är en behandlad keram, baserad på bariumtitanat (BaTiO3). Vid tillverkning dopas keramen så att den får hög ledningsförmåga i materialet vid relativt låga temperaturer.
När keramen spänningsätts får man ett element som reglerar sin effekt beroende på omgivningens temperatur, ett så kallat dynamiskt eller självreglerande element.
PTC-termistorn ökar resistansen kraftigt med stigande temperatur efter att en viss angiven temperatur (referenstemperatur) överskridits. Referenstemperaturen bestäms vid tillverkning efter önskemål, normalt mellan +40°C - +250°C.
PTC-termistorns mycket höga positiva temperatur koefficient (Positive Temperature Coefficient) har gett tekniken sitt namn.

Keramen kan inte anta brandfarligt höga temperaturer eftersom resistansen stiger med ökande temperatur och på detta vis begränsas den ström och energi som kan passera genom materialet. Om keramen kyls så minskar resistansen och mer ström och energi tillåts att passera.

Dessa egenskaper är ideala för värmeapplikationer.
I de flesta fall betyder detta att man inte behöver installera något extra överhettningsskydd. För att helt stänga av elementet rekommenderas att man använder en termostat, då elementet endast sänker effekten vid uppnådd referenstemperatur.

Tillsammans med vår leverantör DBK erbjuder vi värmare för de flesta applikationer och hjälper gärna till att anpassa våra produkter för att passa just din lösning.  I mer än 25 år har vi på OEM Electronics & DBK haft ett framgångsrikt och nära samarbete. Som experter på PTC och utvecklare av denna teknik är DBK idag en av Europas största leverantörer av värmeprodukter.

Jesper Rylander
Produktansvarig

E-post
075-242 45 36

Kontakta mig

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se