Skip to main content

Vad är en common mode-drossel?

En drossel används bland annat för att dämpa störningar i en elektrisk krets. Det är en spole av isolerad tråd som är lindad runt en magnetisk kärna. Kärnan består oftast av järn, järnpulver eller ferrit. Drosseln används för att strypa (därav engelska namnet ”choke”) höga frekvenser och låta låga passera.

En Common Mode-drossel (eng Common Mode choke) är en drossel med två (ibland tre och i sällsynta fall fler) lindningar på samma, vanligen toroid-formade, kärna. Lindningarna är gjorda åt samma håll.

COMMON MODE-SIGNALER
Signaler som går i fas med varandra (Common Mode) skapar magnetfält i kärnan som samverkar och därmed uppför sig CM-drosseln som en vanlig drossel/spole för dessa signaler, dvs den bromsar höga frekvenser (har en impedans som stiger med ökande frekvens). 

DIFFERENTIAL MODE-SIGNALER
Signaler som däremot går i motfas (har 180 grader fasförskjutning) mot varandra (Differential Mode) skapar motriktade magnetfält i kärnan. De tar ut varandra så att inget magnetfält byggs upp och därmed uppför sig CM-drosseln som en vanlig ledare för dessa signaler. Detta innebär att den inte utgör något motstånd (endast trådens resistans är närvarande).

TREFASMATNING
I fallet med trefasmatning in i en trefas Common Mode-drossel är de tre faserna förskjutna med 120 grader i förhållande till varandra. Även då är summan av strömmen i de tre faserna lika med noll så att inget magnetfält byggs upp i drosseln av den vanliga trefasmatningen. Vilket alltså gör att strömmen passerar utan nämnvärt motstånd. Däremot kommer störningar som ligger i fas med varandra att bygga upp ett magnetfält och därmed dämpas.

I swithchade spänningsaggregat används ofta en Common Mode-drossel på ingången för att hindra störningar från att läcka ut till elnätet så att produkten uppfyller regulatoriska EMC-krav. Detta uppnås genom att matningen till spänningsaggregatet, som går i motfas, släpps igenom utan motstånd medan störningar som inte går i motfas dämpas.


ulrik peterson
Ulrik Peterson
Senior Technology Manager
075-242 45 19

Kontakta mig

Relaterat

Pålitliga komponenter i professionella musikinstrument

Kundcase
Professionella musikinstrument kräver komponenter av högsta kvalitet. In...

Induktiva komponenter till förstärkare på proffsmarknaden

Nyheter
Med över 30 års erfarenhet av att designa förstärkare i världsklass, har...

Komponenter för EV-laddare från Nippon Chemi-con

Kunskap
Vår leverantör Nippon Chemicon är en av världens största tillverkare a...

Kundunika induktiva komponenter

Nyheter
Vi erbjuder ett brett sortiment av induktiva komponenter så som drosslar...

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se