Skip to main content

Batteri eller kondensator? Vad är skillnaden?

Allt fler applikationer förses med batterier, antingen som huvudsaklig kraftkälla eller som back up. Kraftbehovet styr valet av lösning och vi erbjuder både standardlösningar och kundanpassade batteripack efter specifika krav. Men vad är egentligen skillnaden mellan batteri, kondensator, ultrakondensator och hybridkondensator? Vi reder ut begreppen!

De är alla elektroniska enheter som kan lagra energi. Den stora skillnaden är sättet energin lagras på och därav hur den släpps fri.

BATTERI delas upp i primärbatterier (ej laddbara) och sekundära batterier (laddbara). Båda typerna lagrar energin på kemisk väg. Ett batteri släpper ifrån sig mindre energi under lite längre tider, men kan lagra ganska mycket. Ett laddbart batteri kan återladdas och det är något som tar ganska lång tid och måste ske vid plusgrader.

En KONDENSATOR lagrar energin som laddning mellan två plattor eller folier. Kondensatorn är en mycket mångsidig komponent och har extremt många användningsområden. Den är passiv och tar emot energi på samma sätt som den släpps ut. Den distribuerar mycket energi i korta utbrott och är mer lämplig för väldigt korta cykler. Kondensatorn är inte känslig för stora temperatur-
variationer.

ULTRAKONDENSATOR kallas även superkondensator, supercapacitor, och electric double layer capacitor (EDLC). Den byggs upp av folier med extremt stor area. Det gör att mängden energi mångdubblas så komponenten kan i vissa fall ersätta ett batteri. Samtidigt klarar den mycket högre effekter, har längre livslängd än ett batteri och kan arbeta vid mycket låga temperaturer.

Det senaste på marknaden är HYBRIDKONDENSATORER. Här finns alla batteriets fördelar (ökad spänning och energitäthet) samtidigt som de traditionella egenskaperna bibehålls från ultrakondensatorer (snabb laddning/urladdning, miljövänlighet, livslängd och säkerhet).


Daniel Nandorf hemsida
Daniel Nandorf
Produktansvarig

08-732 85 68

Kontakta mig

Relaterat

Nya serier för spänningar från 400V och uppåt från Nippon

Nyheter
Kondensatorerna har fått bättre egenskaper i form av förlängda livstider...

Certifierat batteripack

Kundcase
Vår kund IMI Hydronic Engineering AB sökte en kunnig batterileverantör t...

Nippon lanserar LBV-serien

Nyheter
Nippon lanserar LBV serien med branschens högsta kapacitanstäthet. Radia...

Utrymmessparande filmkondensatorer från FTcap

Nyheter
FTcap erbjuder två olika serier av filmkondensatorer för PCB-montage. Po...

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se