Skip to main content

Vad är skillnaden mellan ett laddbart och ett icke laddbart batteri?

Ett batteri omvandlar kemisk energi till elektrisk energi och består av två elektroder - en positiv (katod) och en negativ (anod) - som är separerade av en elektrolyt. När polerna kopplas ihop i en sluten krets sker en kemisk reaktion som frigör elektroner från anoden som sedan rör sig genom den externa kretsen mot katoden vilket skapar en elektrisk ström.

I ett laddbart batteri, också kallat sekundärbatteri, kan denna reaktion backas och laddas med ny energi på ett säkert sätt. Ett sekundärbatteri levereras delvis urladdat och behöver ha lite energi hela tiden, så att cellen inte förstörs. Laddningen kan ske efter monteringen och ska göras vid plusgrader. Laddningsbara batterier finns i väldigt många olika utföranden och med olika spänningar, beroende på vad din applikation kräver.

Ett icke laddbart batteri, primärbatteri, är inte tillverkade för att klara återuppladdning. Batteriet laddas istället vid tillverkningen och förblir laddat tills cellen monteras i en applikation och används. Ett primärbatteri har mycket låg självurladdning och är ett bra val när man vill ha lite energi tillgängligt under lång tid. De är också bra i en applikation som inte används kontinuerligt, exempelvis i en fjärrkontroll. Batterierna finns i många olika former och typer. De vanligaste som används av privatpersoner är AA och AAA.

Primärbatterierna har olika typer av kemier som passar olika applikationer och de vanligaste är:

  • Akaliska batterier (1,5V)

  • Litium-batterier, i form av:

    • Litium-Järndisulfid (Li-FeS2) 1,5V som kan ersätta alkaliska batterier. De har högre energiinnehåll och håller längre men är dyrare i jämförelse med alkaliska batterier.

    • Litium-Tionylklorid (Li-SOCl2), Benäms ofta ER-celler och är på 3,6V. De är billiga och klarar högre strömmar.

    • Litium-Mangandioxid (Mn-O2), Benäms ofta CR-celler och är på 3,0V. Dessa sitter ofta i konsumentelektronik.

När passar de olika batterierna?

Ett icke laddbart batteri är optimalt i exempelvis back-up för minnen och i realtidsklockor som finns i datorer. Primärbatterier finns också ofta i konsumentapplikationer, som exempelvis ficklampor och fjärrkontroller. Batteriet ger ifrån sig lite energi under lång tid, vilket är den stora fördelen med ett primärbatteri.

Ett laddbart batteri är rätt komponent att använda där produkten har ett högre energiflöde, som exempelvis handhållen mätutrustning. Företaget IMI Hydronic Engineering AB är en kund till oss som vi har levererat sekundärbatteri i ett batteripack till. Här kan du läsa om hur vi löste deras behov. Sekundärbatterier är också optimala att använda i exempelvis mobiltelefoner och kameror. Lär dig mer om laddbara batterier här!

Vill du ha hjälp med att hitta rätt batteri? Kontakta oss!


alma salovic
Emil Jidskog
Produktansvarig
075-242 45 53

Kontakta mig

Relaterat

Certifierat batteripack

Kundcase
Vår kund IMI Hydronic Engineering AB sökte en kunnig batterileverantör t...

Vad är skillnaden mellan ett laddbart och ett icke laddbart batteri?

Kunskap
Ett batteri omvandlar kemisk energi till elektrisk energi och består av ...

Kostnadseffektiva alternativ till traditionella batterihållare

Nyheter
Med knappcellsbatterihållare i metall får du en pålitlig elektrisk anslu...

Batteri eller kondensator? Vad är skillnaden?

Kunskap
Allt fler applikationer förses med batterier, antingen som huvudsaklig k...

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se