Skip to main content
Ingjutning/Lack

Bakterier i nytt ljus

Bakterier i nytt ljus

Personlig lampa med bakterieodling. Den före detta Konstfackstudenten Jan Klingler från Tyskland kontaktade oss när han var i akut behov av silikon, till en minst sagt speciell lampa.

Jan Klingler skulle ställa ut på Stockholm Furniture & Light Fair och behövde få fram lamporna till mässan. Silikonet han först använde, som skulle vara transparent, visade sig vara opakt och vitdimmigt. Detta förstörde uttrycket på annars väldigt konstnärliga lampor. Med hjälp av oss på OEM Electronics kunde han få snabb leverans och hann göra klart lamporna i tid till mässan.

Projektet med lamporna började under Jan Klinglers sista termin på Konstfack där han studerade industridesign. Innan flytten till Sverige hade han tröttnat på att designa produkter som inte varade, som till exempel skal till mobiltelefoner.

Vi lever i en tid där man köper något som man byter ut efter något års användning. Han ville skapa något som betyder något för ägaren och kan finnas med en hel livstid. Han berättar att han fick idén till lamporna från ett litet schackbräde som hans gammelfarmor hade gett honom.

”För alla andra är det bara ett schackbräde men för mig är det en påminnelse om mingammelfarmor”, berättar Jan Klingler.

Under examensåret fick han inspiration att använda bakteriekulturer för att ge nyskapade föremål en historia och ett starkt band till sina ägare.

”Vi bär alla på en stor mängd bakterier där varje person har sin helt unika bakterieflora, som dessutom kan visualiseras”, berättar Jan Klingler.

I lamporna finns alltså en bakterieodling som man får fram genom att skrubba huden från en person eller en plats. Bakterieodlingen läggs i agar (ett odlingsmedium) där den växer under 24-48h. Varje lampa blir unik då bakterierna växer som de vill och bildar mönster i olika färger. Den första lampan han tillverkade var med bakterier från den plats där han träffade sin sambo för första gången.

”När bakterierna växt tillräckligt mycket, förseglar jag hela odlingen. Utan syre slutar bakterierna växa och blir fossila. Man vill inte vara för tidig med förseglingen, men väntar man för länge finns det risk att bakterierna dör. Det är en balansgång att veta när det är dags”, berättar Jan Klingler.

Silikonet är en viktig komponent då det bildar en ring runt bakterieodlingen och ser till att det blir helt förslutet, så att det inte sprider sig okontrollerat. Det är också viktigt att silikonet är helt transparent och inte gulnar med tiden då det ska synas så lite som möjligt.

Ann Louise Gyllenberg hemsida
Ann-Louise Gyllenberg
Produktansvarig
075-242 46 53

Kontakta mig

Relaterat

Miljövänlig underfill från Henkel

Nyheter
På ditt kretskort kan skydd mot stötar, termisk chock, fukt och an...

Bakterier i nytt ljus

Kundcase
Personlig lampa med bakterieodling. Den före detta Konstfackstudenten Ja...

Skydda ditt kretskort - Ingjutning och skyddslack

Nyheter
EV-branschen är i en expansiv fas och växer hela tiden i takt med att ...

Kapsla in känsliga komponenter med silikongel

Nyheter
SilGel® 612 från vår leverantör Wacker är en silikongel för inkapsl...

Kontor

OEM Electronics AB
Box 1025 (Förrådsvägen 2)
573 29 TRANÅS

Leveransadress

OEM Electronics AB
Dalagatan 4
573 42 TRANÅS

Kontakt

Öppettider växeln:
08:00-16:30 

075 - 242 45 00
info@oemelectronics.se
www.oemelectronics.se